In our final installment of the series “Looking Back, commemorating the renovations to the home that would become The Croff House 5 years ago, we take a look at the renovation of the two Suites – Chace and Esselstyn (pronounced es – l -stin).

In working with our architect, we knew we wanted to have rooms that we a little more special, and offered amenities not available in the other three guest rooms.  So we created the Suites.  So what qualifies a room to be designated a Suite at The Croff House?  Additional seating and a gas fireplace in the bedroom, and a soaking tub in addition to the walk in spa shower in the bathroom were included in the design of Chace and Esselstyn.

The same space afterwards shows the gas fireplace and the choice of Seregenti Sand for color made the room bright and airy.

The same space afterwards shows the gas fireplace and the choice of Seregenti Sand for color made the room bright and airy.

Used as a bedroom by the existing owners, the room had the benefit of the chimney coming from the Library below.

Used as a bedroom by the existing owners, the room had the benefit of the chimney coming from the Library below.

At the time the renovation began the room which would become the Chace Suite was being used as a bedroom for the owners.  Originally, this room would have been the nanny’s quarters.  We’ll explain how we determined this in a little bit.  In the closet there was a sink that was never hooked up and the remnants of the staircase leading to the former third floor (that was burned off in a fire in 1939).  It was interesting to see that at some point someone had drawn a floor plan for the remainder of what was supposed to have been the bathroom for that bedroom – thus the sink.  We had originally thought of completing the bathroom in the closet area, but that would not have left enough room for a closet or armoire in the bedroom.  Instead the old staircase was framed and sheetrocked to create the closet, removing the sink and pipes, of course.

The installation of the gas fireplace was relatively easy, using existing chimney for the vent.

Adjacent to the bedroom was the nursery, which was accessed both through a hall door and a door that lead in from the Master Bedroom (the room that would become the Esselstyn Suite).  The room presented a slight challenge: how to best use the space to create a wonderful bathroom including a soaking tub and separate shower.  Our architect came up with several options, but in the end we decided to close off the two existing doorways and create one leading from the bedroom into the bathroom, which would allow the additions we were looking to make.

The Esselstyn Suite - BeforeConverting the Master Bedroom into the Esselstyn Suite was also relatively easy, with the exception of the need to build up a mantel and firebox ino rder to house the gas fireplace.  The bathroom, however, was more of a challenge. The existing bathroom was very small.  Accessed from the hallway was the original linen closet – a deep walk in closet complete with drawers and shelves.  The solution was simple: we cannibalized all the space from the linen closet (since we really wouldn’t need one) and created a large bathroom with soaking tub and stall shower.

Removing the wallpaper and adding a fresh coat of paint helped update the Suite, including the installation of the fireplace (not visible).

Removing the wallpaper and adding a fresh coat of paint helped update the Suite, including the installation of the fireplace (not visible).

In the end both of the Suites create wonderful spaces for guests to relax and unwind.  Earth tones were selected for both the bedrooms and bathrooms, keeping with the color scheme from the rest of the property.