As the fifth anniversary of the opening of The Croff House approaches, we thought we take a look back at what the Inn looked like prior to our renovations.  One of the most common questions we get asked is “did you have to do a lot of work to the house”?  We’ll let you be the judge…

This is how the Living Room looked prior to renovation.

This is how the Living Room looked prior to renovation.

Let’s start with the Living Room.  The previous owner from whom we purchased the house made very few changes to the house from the previous owner.  In fact he bought the house “lock, stock and barrel” including all of the antiques which you can see in the pictures.  The decor was very “hea

Bright, airy and comfortable the Living Room welcomes guests to sit and relax.

Bright, airy and comfortable the Living Room welcomes guests to sit and relax.

vy” but typical for the style and period of the house.  Velvet drapes blocked a lot of the natural light in the front bay windows and chunky furniture dominated the rooms.  We wanted to change all that and let in lots of natural light and make the spaces more inviting.  Our decorating sensibilities leaned towards traditional always with a emphasis on comfort.  Color was important too.

A slight bit of plaster work was needed in the Living Room, but other than that the room was in good shape.  Fortunately all three sets of pocket doors were intact and only required some slight varnishing.

We used Benjamin Moore paints throughout the entire Inn.  The Living Room was painted in “Champion Cobalt” a deep, rich blue that only a room of this size and with this amount of light could handle.  The furniture fabrics were selected both for their style but, more importantly, for their durability.  Again comfort was of top importance.

Painted a very bright yellow the Library had lots of furniture and "stuff".

Painted a very bright yellow the Library had lots of furniture and “stuff”.

The Library needed extensive plaster work due to water damage around the fireplace chimney that clearly had never correctly been addressed.  The like the Living Room was also full of very heavy furniture, but unlike the Living Room the previous owner selected a very (!) vibrant shade of yellow for the walls that required several coats of primer and paint before it disappeared.  The color selected for the Library was “Rust”, another deep color that the room could handle.

The challenge in the Library for adequate seating was answered by a comfortable and functional sectional.

The challenge in the Library for adequate seating was answered by a comfortable and functional sectional.

 

Because of its unique size and shape the Library offered a seating challenge: how to accommodate a reasonable number of guests while still keeping the fireplace as the natural focal point of the room?  Contemporary furniture provided the answer:  an “L” shaped sectional.  With two occasional chairs and the sectional there was plenty of seating for multiple guests.  As with the Living Room the goal was to encourage guests to be comfortable in the space whether for reading, playing a game, taking a nap or enjoying a glass of wine.